Hallo allemaal,

Vandaag zijn we naar Brú na Bóinne geweest, dit is een archeologische vindplaats bij de rivier de Boyne in county Meath. Het bevat een aantal neolithische bouwwerken, waaronder de grafheuvels van Newgrange, Knowth en Dowth. Vandaag hebben we de Newgrange graftombe bekeken. Het is zeer indrukwekkend om te zien. De tombe is ongeveer 3000 jaar voor Christus gebouwd. De tombe is zo gebouwd dat op 21 december, omdat dan de dagen weer langer worden (en niet het begin van de lente – dank je Piet), bij zonsopgang de zon door de ingang schijnt en de tombe binnenin verlicht wordt. Het heeft naar schatting 15 jaar geduurd voordat het bouwwerk gereed was, inclusief de voorstudie om deze exact goed te plaatsen. Deze tombe is Unesco erfgoed en is een van de oudste archeologische vondsten in de wereld, ouder dan de pyramiden in Egypte en Stonehenge in de UK.

De tombe is heel erg goed bewaard gebleven. In het bijgelegen visitor centre is een aardige tentoonstelling over de mensen die de tombe gebouwd zouden hebben en over de opgravingen.
Zie hier de foto’s.

Groetjes,
Ruud.