Hallo allemaal,

Afgelopen weekend had de vet weer weekend-dienst. Wat betekende dat haar trouwe assistent ook weekend-dienst had. Zaterdag was een erg drukke dag, 7 visites en op de praktijk ook nog 3 honden. De visites waren allemaal voor zieke koeien. Longontsteking (wat wil je ook met zo’n weer), grass tetany (ja, weet alleen de Engelse term). De koe heeft dan tekort aan mineralen, calcium en magnesium. Een koe waar we zaterdag bij uitkwamen was al ver heen hierdoor. Ze lag in de modder met de benen te trappen en hoofd te schudden. Snel 2 flessen calcium en 1 fles magnesium toedienen. Tijdens het toedienen werd de koe gelukkig al wat rustiger. Na een paar uur is ze dan weer de oude.
Een andere koe die een paar dagen geleden gekalfd had, moest een wash-out krijgen. Wat er op neer komt dat de vet de nageboorte eruit moet halen. Ziet er allemaal erg leuk uit, zeker als je daarna nog moet lunchen. Verder niet echt heel spannende dingen die zaterdag.

Meestal begint de zondag redelijk rustig, rond 11 uur de eerste call. Deze zondag kwam de eerste call al vroeg binnen; 8.30. De koe was een beetje down. Tja, voor sommige boeren reden genoeg om de vet al vroeg uit bed te bellen op een zondag. Daarna konden we meteen door naar de volgende visite, een boer waar we zaterdag ook geweest waren. Nu had een andere koe ook al longontsteking gekregen.

Na deze visites konden we terug naar huis en hebben het de rest van de middag rustig gehad. ’s Avonds kwam er nog een call binnen met waarschijnlijk ook weer grass tetany. Deze koe was een stuk verder heen als die we zaterdag ook al hadden. Zij schopte amper met zijn benen. Ook kwam er vanalles uit haar mond, ze was flink aan het gorgelen. Probleem was dat we de koe in de wei lag en de auto niet heel dichtbij gezet kon worden. Dus de assistent kon terug naar de auto om de benodigde medicijnen te halen. Bij het toedienen hiervan begon de koe steeds erger te gorgelen; ze was aan het stikken in haar eigen kots. De boer was intussen water halen, want we moesten ook nog een infuus geven. Wij probeerden ondertussen de koe rechtovereind te krijgen, zodat ze tenminste gewoon kon doorademen. Dit lukte niet echt met z’n twee-en. Gelukkig kwam de boer (op zijn dooie gemak met een gietertje water, er weer aanlopen. Met z’n drieen proberen de koe recht overeind te helpen was ook niet zo’n succes. Het hoofd kregen we overeind, maar de rest van haar lichaam kregen we niet van de grond. De boer zou zijn traktor wel even gaan halen om hem overeind te krijgen. Ondertussen moesten Lonneke en ik dus de kop omhoog zien te houden. Voor de mensen die dat nog nooit gedaan hebben…. dat is ZWAAR!!!! Na een aantal minuten bleek dit alles niet te hebben mogen baten, want de koe was inmiddels overleden.
Jammer maar helaas, terug naar de praktijk want daar stond inmiddels een gebeten hond met eigenaar voor de deur. Na deze behandeld te hebben, kwam er de rest van de avond en nacht geen call meer binnen.

Geotag Icoon Toon op kaart

Gr,
Ruud.