De vet heeft dit hele weekend dienst en heeft mij ingehuurd als assistent.

De korte versie, van vanmorgen 5.15 tot nu (19.30) bezig geweest…

Vanmorgen om 5.15 ging de telefoon dat een koe aan het afkalveren was, maar dit ging niet helemaal lekker. Dus de auto ingestapt en hier naartoe gereden. Al vrij snel bleek dat het kalf verkeerd om lag en er te weinig ruimte was voor een “normale” geboorte. Enige andere optie, een keizersnede. Nu ben ik hierzelf allemaal niet zo in thuis, dit was namelijk de eerste keizersnede die (ook nog op de nuchtere maag) zag, maar kennelijk was deze ook niet heel erg standaard. Het kalf lag namelijk helemaal aan de verkeerde kant, met de rug naar de opening in de buik en de voorpoten (die als eerste naar buiten moesten) helemaal hoog aan de rechter kant van de koe. Het was een behoorlijke dikke koe, dus er zat onderweg van de snee tot aan de poten van het kalf behoorlijk wat in de weg. Na een hele poos kon Lonneke de baarmoederhoorn met de pootjes toch bereiken en in de buik blind opensnijden. Toen kon de boer en z’n hulp het kalf er dan toch uittrekken. Toen moest de baarmoeder nog dichtgehecht worden. Ook dit was weer niet helemaal standaard, doordat er erg veel spanning stond op de baarmoeder.Het nam dan ook behoorlijk wat tijd in beslag. Hier werd ook een klusje voor mij bedacht, namelijk het met een speciale tang vasthouden van de baarmoeder. Zo heb ik dus een uur lang een baarmoeder net boven de macht mogen (lees: moeten) tillen. Uieindelijk is ook dit allemaal gelukt en konden we meteen verder met de volgende visite.

Deze was een al reeds ingeplande, namelijk het uitlezen van testen bij een kudde koeien. Allemaal niet zo heel interessant, zeker niet in vergelijking met de voorgaande visite. Uiteraard had de vet ook weer een klusje voor mij bedacht, het opschrijven van de test uitslagen. Dit was dus al een heel stuk relaxter werk dan het vorige.

Hierna werd ik door mijn nieuwe werkgever getrakteerd op een welverdiende lunch (en eigenlijk ook ontbijt, want we hadden natuurlijk allebei nog niks gegeten). Hierna vrijwel meteen door naar de volgende visite, testen uitzetten bij een kudde koeien. Dit was een kudde van zo’n 45 koeien waar de vet 2 injecties moet zetten, de huid dikte in de nek moet meten en de meeste koeien bloed moet aftappen. Al met al ook niet zo heel spannend, maar de kudde was behoorlijk druk… De koeien worden in groepen van zo’n 4 a 5 door een crush gejaagd, zodat de vet bovenstaande handelingen kan uitvoeren. Echter was deze crush net iets te breed waardoor de koeien net iets te veel ruimte hadden om elkaar te pletten. Hierdoor was het ook bijna onmogelijk om de injecties te zetten en bloed te tappen. De boer zelf had er kennelijk ook niet zo heel veel zin in, want die deed niet echte pogingen de koeien een beetje tot bedaren te brengen. Ik was inmiddels volledig ingeleerd, dus had weer een mooie job uitgezocht, het noteren van de uitslagen en aangeven bij welke koeien wel en welke niet bloed getapt moest worden.

Na deze test zijn we snel thuis wat gaan eten, want we hadden ’s ochtends afgesproken dat we ’s avonds nog even naar de koe en kalf zouden komen kijken van de keizersnede van vanochtend. Moeder en dochter maken het vooralsnog beide erg goed!

Al met al een lange en vermoeidende maar wel erg leuke dag. Zeker weer voor herhaling vatbaar. Morgen is Lonneke nog “on call”. Als ik nog een paar keer meega, kan ik die calls wel afhandelen en kan zij fijn Grey’s Anatomy en nog meer van die onzin kijken 😉

Groetjes en fijn weekend allemaal,
Ruud.