Hallo,

Na een heel saai weekend vorige weekend, waarin ik heel saai beschikbaar moest zijn om te werken en Ruud leuke dingen in Nl deed, hadden we nu weer samen ene weekend vrij. Nou ja, bijna helemaal vrij dan….. We besloten dit weekend een nieuw deel van Ierland te gaan verkennen. In tegenstelling tot alle vorige vakanties en weekendjes weg, plande Ruud nu wat we gingen doen. Lonneke’s weekend begon zaterdagmorgen nog eerst met een hond na te kijken, die ik vrijdag gesteriliseerd had, maar die slecht uit de (zeer lang uitgevallen) narcose kwam. Gelukkig was de hond weer helemaal opgewarmd en stevig op de benen, dus die kon naar huis.  Thuis hadden we mijn van al half leeg geruimd, omdat er 10 vuilniszakken en 2 dozen papier in moesten. Dit hebben we naar de puin gebracht. Hier betaalden we €7, 40 voor alles tezamen, in tegenstelling tot 10 speciale zakken van €7 ps die ze op komen halen!!

Toen moest ik nog even een tb test aflezen voor we konden vertrekken…. Normaal is dit gewoon een kwestie van alle dieren snel door de crush jagen en even een hand langs hun hals halen. Nu dacht ik al dat het iets langer ging duren, want de dieren stonden op 2 locaties en er waren wilde stieren bij, maar met een uurtje maximaal 1,5 uur moesten we toch wel klaar zijn….. Ik was op het bedrijf een paar minuten te vroeg; Nederlandse punctualiteit. De boerin en haar boer hadden de koeien nog niet binnen; Ierse afspraken…. Ik maar alvast de klafjes afgelezen, toen kwamen langzamerhand de koeien en grotere kalveren al binnen. Die aflezen verliep redelijk voorspoedig, dus 45 min na aankomst konden we naar het veld om de stieren te lezen. Deze waren ook nog niet verzameld binnen de omheining, maar ze stonden allemaal bij elkaar bij het hek, dus we ze met 2 auto’s meteen naar de omheining jagen. Alleen daar gingen ze er door 2 verschillende gaten in de weilandafzetting vandoor. Gelukkig had de boerin 2 border collies, die in ong 20 min eindelijke alle stieren binnen de omheining hadden. De eerste kleine stieren gingen soepeltjes door de crush heen. Maar er was een (de grootste natuurlijk) stier, die bij het injecteren van de test tot 4 keer toe uit de omheining en crush sprong en er uiteindelijk ongetest vandoor ging. Van deze stier moesten we nog bloed hebben….. Weer sprong de stier twee keer uit de omheining en weigerde de crush in te gaan. De broer (zelf ook een boer) besloot het anders te gaan proberen; hij maakte een lasso van een touw en ging het hok in om het lasso om de nek van de stier te gooien en de stier dan in de crush te trekken. Geen goed idee, volgens mij en de boerin…… maar je ook Ierse mannen zijn eigenwijs! Hij ving de stier en kon hem een stuk dichterbij de crush trekken, totdat het touw te strak kwam te zitten….. De stier begon te stikken, het lasso ging niet meer los en het mes was zoek…. Paniek!! Bijna huilende boerin vond toch snel weer het mes en de broer sneed snel het touw door. De stier lag op de grond bij te komen, zodat ik snel bloed bij hem kon tappen. Stikken is een goede sedatie… Om 12.15, bijna twee uur na aankomst stapte ik in mijn auto om me snel thuis om te gaan kleden.

Ruud zal morgen een heel lang stuk over de rest van ons weekend typen.

Liefs Lonneke