Hallo mensen,

Hier weer een berichtje van een zeer vermoeide dierenarts. Afgelopen weekend was mijn eerste weekenddienst en sinds vorige week is het erg druk…. Afgelopen donderdag hadden we 6 keizersnedes alleen overdag, waarvan ik er 3 alleen heb gedaan. Ik was dus al iets zekerder over die operatie. Vrijdagavond begon met een opgelopen kalf, waar ik een trocar in de pens moest brengen. Helaas zat ik veel te laag en kreeg ik er geen lucht uit. Er werd ook meteen gebeld voor een keizersnede, dus moest ik Piaras al bellen voor hulp….. Hij heeft het kalf geholpen en ik ben de keizersnede gaan doen, die gelukkig wel goed ging. Om 24u lag ik eindelijk in bed om er om 1.30 weer uitgebeld te worden voor een volgende keizersnede… Dit kalf lag met de poten naar omhoog aan de rechterkant van de buik, hoewel we een koe altijd opereren van de linkerkant. Ik kreeg de poten met geen mogelijkheid in de wond om de baarmoeder te openen. Dus helaas Piaras wakker bellen voor advies…. Ik moest de baarmoerder maar in de buik openen en de poten daar eruit halen! Dus blind snijden ver weg in de buik met allemaal darmen erom heen, erg lastig!!! Maar ik heb het kalf  eruit gekregen en de koe weer dicht gekregen. Om 5u lag ik weer in bed om om 9u weer wakker gebeld te worden… De hele dag visites gereden en nog twee zeer ingewikkelde keizersnedes gedaan; beide in de buik moeten openen en beide baarmoeders waren zeer lastig te hechten. Om 22u was ik thuis. Gelukkig werd ik zaterdagnacht niet gebeld, maar toch ben je vaak wakker om te kijken dat je niets gemist hebt…. Zondagmorgen om 9u werd ik gebeld voor een koe waar de baarmoeder eruit lag. Helaas was de koe al overleden aan bloedverlies toen ik het hok in stapte. De boer was net weg om het gewenste water en laken te halen… De rest van de zondag heb ik nog enkele calls gedaan. ’s Middags wilde ik net beginnen aan een keizersnede, toen ik gebeld werd voor nog een verlossing. Ik Piaras gebeld, maar hij was ook op weg naar een keizersnede, dus de boer moest wachten. Gelukkig was het deze keer een “normale” keizersnede en was ik in anderhalf uur klaar! De andere call bleek een verlossing van een dood kalf waarvan de kop helemaal teruggeslagen was; ik kon er niet bijkomen… Maar Piaras kwam ook langs en hij heeft de koe verlost. Na een kop thee bij de boer, was ik om 21u thuis en gelukkig ben ik toen niet meer gebeld.

Vandaag was het ook weer een drukke dag met zieke koeien en weer een keizersnede. Dadelijk een hele nacht rustig doorslapen! Het zal de komende maand wel zo druk blijven, dus genoeg kans om ervaring op te doen. Ik ben alleen nog erg onzeker over het behandelen van de kleine huisdieren. Maar helaas heb ik weinig tijd om vragen te stellen en te leren. Ik ben maar weinig op de praktijk en zie de andere dierenartsen nauwelijks. 

Nog nieuws uit Limburg?

Liefs Lonneke