Donderdag 12/04/01:
Ben ik om 17:00u van het werk weggegaan om naar Schiphol te gaan. Daar had ik om 19:30u de vlucht naar Madrid. Om ongeveer 19:50u de lucht in gegaan. In Madrid had ik de vervolgvlucht naar Johannesburg. Daar ben ik op Vrijdag om 10:30u aangekomen.

Vrijdag 13/04/01:
Aangekomen op het vliegveld. Iedereen moest eerst door de Douane, daar heb ik ongeveer 10 minuten in de rij moeten wachten. Je krijgt een paar stickers met stempels in je paspoort en dan is alles goed. Nadat je door de douane was geweest kon je je koffer ophalen. Toen ik klaar was bij de douane keek ik naar de lopende band en zag dat mijn rugzak alles blokkeerde. Ik dacht: dat is nog eens timing ! Ik heb mijn rugzak gepakt en ben toen naar de Exit gelopen. Daar stonden veel mensen iedereen op te wachten. Ik keek rond, maar zag niemand zwaaien en dacht, shit Luc is vast te laat ofzo, plotseling stond Luc voor me. We zijn toen gelijk naar de parkeergarage gelopen en hebben alles in zijn GSI geladen. We moesten wel nog eerst geld wissselen, anders konden we er niet uit. We zijn eerst naar zijn huisje gereden, daar alles uitgeladen. Daarna zijn we naar het shopping centre gegaan waar we wat gegeten hebben bij de Spur. Daarna hebben we wat rondgereden en zijn we terug gegaan. Hennie en Marga waren inmiddels thuis. Ik heb me daar voorgesteld en we hebben even achterom gezeten. Hennie is nog een echte Amsterdammer, al woont hij al jaren in Zuid-Afrika. We hebben flink gelachen met hem.
We zijn weer teruggegaan naar Luc’s huisje, waar mij de ogen steeds dicht vielen. ‘s Avonds zijn we nog even JB ingegaan, waar we weer wat gegeten hebben. ‘s Avonds thuis nog even alle spullen ingepakt en daarna gelijk gaan slapen (19:00u).

Zaterdag 14/04/01:
Om 4:30u opgestaan om klokslag 5:00u weg te rijden. We zijn weggereden en kwamen er op de snelweg op een gegeven moment achter dat er nog maar bar weinig benzine in de Kadett zat. We zaten toen al in the middle of nowhere. Op een geven moment zagen we veel lichtjes; een dorpje. We hebben die afslag genomen, maar kwamen niet ver, de benzine was op. Luc was net 2 dagen lid van de AA (soort ANWB). Deze opgebeld en na een half uur kwam er een falkon (een opsleepwagen) ons een beetje benzine brengen. Hij heeft ons uitgelegd waar het dichtstbijzijnde benzine station was. Daar getankt, waarna we onze reis konden vervolgen. We zijn toen na zo’n 75 km van de snelweg gegaan om de toeristische route, binnendoor, te nemen. Het zag er allemaal echt schitterend uit, mooie bergen, mooi uitzicht, tot op een gegeven moment Luc begint te schelden. Er ging een of ander lampje aan. De V-belt was er afgelopen. Nog even een stuk teruggelopen, maar niks meer gevonden. Wij zijn toen rustig aan naar een dorpje gereden. Luc heeft nog een paar keer de motor handmatig gekoeld door een cola fles, gevuld met water over de motor te schudden. In het dorpje bij een garage hebben we de V-belt laten verwisselen.
We zijn toen rustig doorgereden, onderweg hebben we nog een baviaan gezien. De volgende stop was ‘God’s window’. Hier heb je een zeer mooi uitzicht op de vallei. Daarna zijn we doorgereden naar de ‘Mac Mac Falls’. Deze watervallen vielen een beetje tegen, je had er geen mooi uitzicht. We zouden eigenlijk daarna terugrijden naar Nelspruit, maar kwamen nog een bord tegen met ‘The Lone Creek Falls’. Daar zijn we dus nog naar toegereden. Hier had je al een beter uitzicht, je kon er zelfs onder gaan staan als je wilde. Hier hebben we ons zo’n uur kunnen amuseren. Toen we weer terug waren bij de auto, attendeerde een Zuid-Afrikaan ons erop dat de voorband lek was. “What the fuck” zei Luc, dat konden we er ook nog bij gebruiken! Daar met ons tweeen de band verwisseld en uiteindelijk naar Nelspruit gereden.
Het hotel (Town Lodge) wat Luc daar geboekt had, zag er prima uit. We zijn daar in onze vieze kleding naar binnen gegaan. De mensen bij de receptie keken ons aan van; wat hebben we hier nu weer? Ik weet zeker dat als we gevraagd hadden of ze nog een kamer voor ons hadden, ze nee gezegd zouden hebben.
In onze kamer allebei opgefrist en weer naar beneden gegaan om te vragen of we ergens konden eten. Aan de overkant lag een Irish Pub met een restaurant. Daar hebben we heerlijk gegeten en de nodige Hunters gedronken (apple cider).
Aan het einde van de avond moesten we in totaal 150 Rand betalen (Fl 50).
Aan een andere tafel zaten drie mannen waar we op een gegeven moment mee aan de praat raakten. Luc vroeg of zij wisten wat er leuk was om te zien hier in de omgeving. Een ervan, Hannes, bood gelijk aan om ons morgen mee te nemen. Op dat aanbod zijn we ingegaan.

Zondag 15/04/01:
Om 9:00u opgestaan en daarna VOL gaan ontbijten in het hotel. Om 10:00u heeft Hannes ons opgehaald. We zijn toen eerst naar een dorpje ‘Kaapsche Hoop’ genaamd gereden. Een kleine plaats op de berg waar veel kunstenaars wonen. Hier lopen gewoon de wilde paarden over de weg. Daar hebben we nog wat gedronken. Daarna terug naar Nelspruit gereden waar we naar de mall zijn gegaan. In de mall nog naar het Casino geweest waar Luc 700 Rand (Fl 230). Luc heeft ons daarna getrakteerd op een lunch bij Dros. Daar heerlijk gegeten.
Na het eten zijn we naar Hannes huis gegaan. Daar nog even wat gedronken en daarna naar de Irish Pub gegaan. In de Irish Pub afscheid genomen van Hannes en terug naar het hotel gegaan. Vanuit daar alles wat je tot nu toe gelezen hebt getypt. De plannen voor morgen zijn: op tijd opstaan en naar het Krugerpark rijden. Wat we vanavond gaan doen, weten we nog niet…..

Maandag 16/04/01:
Om 6:30u opgestaan om naar het Krugerpark te rijden. Om 7:00u vertrokken. We zijn de berg opgereden richting White River en toen begon het lampje in het dashboard al te branden. Dit betekende dat de V-Belt er weer afgelopen was. Gelukkig hoefden we hem niet te gaan zoeken op de snelweg, want hij zat nog gewoon onder de motor. De V belt er wederom opgezet, zo’n 20 min. werk en verder gereden. Om ongeveer 8:30u waren we bij de ‘Numbi Gate’. We moesten daar entrée betalen om het Krugerpark binnen te gaan.
In het Krugerpark hadden we al weer snel problemen met de motor. Deze sloeg af toen we naar een paar neushoorns (1ste v/d Big 5) wilden kijken. We kregen de motor niet meer gestart. Gelukkig kwam er iemand met een Land Rover voorbij die ons heeft opgesleept tot ‘Skukuza’. Onderweg heeft deze Land Rover ook nog de bumper met onderstel en al eraf getrokken. Het touw weer provisorisch vastgemaakt en verder gereden. In ‘Skukuza’ hebben we maar een auto gehuurd.
We zijn toen naar de tent gereden, deze zag er keurig uit. ‘s Middags nog twee rondes door het Krugerpark gereden. Onderweg nog een hele troep bavianen gezien. En op een gegeven moment toen we aan het rijden waren stond er verderop een auto stil. Toen we ernaast parkeerden zeiden de inzittenden dat er zich op zo’n 20m verder een leeuwin (2de v/d Big 5) in het gras bevond. Met de verrekijker gekeken en daar zat zij inderdaad. Zeer mooi, ze durfde zich bijna niet te bewegen omdat er 2 auto’s op een steenworp afstand van haar verwijderd waren. Een stuk verderop attendeerde een man ons erop dat er in een zijweggetje een olifant stond. Daar ingereden en daar stond hij: een bull elephant (3de v/d Big 5). Hij keek eerst een beetje vreemd op, toen wij eraan kwamen rijden, maar hij vervolgde daarna rustig zijn maaltijd.
Na deze route was het ongeveer 17:00u. We zijn toen terug naar het kamp gereden waar we nog wat boodschappen gedaan hebben. Daarna heeft Luc een heerlijke braai verzorgd voor ons twee. Een tent verderop hebben we kennisgemaakt met Heidi en Michiel. Deze zaten hier voor een nacht. Nu zitten we allebei een pilsje te drinken voor de tent. Morgen gaan we naar ‘Elephants’, een plaats zo’n 100 km ten noorden van ons.

Dinsdag 17/04/01:
s’ Morgens rond een uur of 7 aangereden in de richting van Elephants. Onderweg hebben we eerst een luipaard gezien. Toen zijn we doorgereden en hebben we bij een vijver een hele groep nijlpaarden gezien. We zijn niet helemaal Elephants gereden, dit haalden we niet i.v.m. de tijd. Iedereen moet nl. om 18:00u op het camp terugzijn.
s’ Avonds hebben we weer lekker gebraaid en een paar pilsjes gedronken.

Woensdag 18/04/01:
s’ Morgens om 8:00u weggereden naar Lower Sabie. Op de heenweg niks bijzonders gezien. Op de terugweg zijn we over een zandweg gereden en daar zagen we een olifant. Deze was net van de weg afgegaan, want toen wij doorreden konden wij zo’n 3 km zijn sporen volgen. Verder nog een paar giraffen, zebra’s en nog een paar nijlpaarden gezien. Nu zitten we voor de tent, ik aan het typen en Luc op de Psion spelletjes aan het doen. Vanmiddag doen we niks meer. Vanavond gaan we eerst uiteten en daarna op een night drive. Ik ben benieuwd wat we dan te zien krijgen. Morgen rijden we om 6:00u weg, terug naar Johannessburg.

Donderdag 19/04/01:
We zijn om 6:00u weggereden vanaf Skukuza. De reis ging vrij voorspoedig totdat bij de tolgate (9:00u) de motor weer afsloeg. We hebben daar een half uurtje gewacht en hebben toen de reis kunnen voortzetten.
In Delmas (again!) moesten we tanken, maar toen we vanaf de uitrit de weg op wilden rijden, sloeg weer de motor af. We hebben weer een tijdje gewacht, maar kregen hem niet meer aan de praat. Luc heeft toen de AA opgebeld en zij hebben ervoor gezorgd dat er een sleepwagen kwam. Deze heeft ons van Delmas naar Johannesburg opgesleept.
Toen we in Johannesburg aankwamen (15:00u) hebben we eerst alles uitgeladen en toen zijn we snel wat gaan eten, want we hadden allebei nog niks gehad. We hebben gegeten op de hoek van de straat bij een goed Joegoslavisch restaurant.
Daarna zijn we terug naar het appartementje gegaan en hebben we wat geslapen. s’Avonds zijn we weer terug gegaan naar het restaurant, toen hebben we daar een lekker pilsje op het terras gedronken.

Vrijdag 20/04/01:
Vrijdag hebben we rustig aan gedaan. Luc heeft eerst een company car geregeld, anders konden we nergens meer naartoe.
Marga heeft ons toen naar Z-Displays gebracht waar de auto stond. Daar heeft Luc me voorgesteld aan zijn collega’s. Allemaal hele aardige mensen, maar ja, dat is iedereen hier in Zuid Afrika.
We zijn toen vanaf het werk naar ‘Gold Reef City’ gereden. Dit moet je je voorstellen net als Phantasialand. Het is ook een oude mijn, namelijk een goudmijn. We zijn eerst in de achtbaan geweest, tenminste daar kwam ik zo ongeveer achter toen ik al in het stoelje zat. Luc zegt dat ik mijn ogen nauwelijks open had tijdens dit tripje. Ik kan je ook wel vertellen dat ik me weleens prettiger gevoeld heb! We hebben daar nog wat rondgelopen en in nog wat attracties gezeten. Daarna zijn we naar huis gegaan, hier hebben we met Wijnand lekkker gebraaid. Na het braaien zijn we nog met zijn tweetjes naar de ‘Poort van Amsterdam’ gegaan. Dit is een Nederlands café waar Luc regelmatig naartoe gaat. Het was er heel gezellig.

Zaterdag 21/04/01:
We zijn om 8:00u vertrokken naar ‘Sun City’. Dit is een soort stad ( a la Las Vegas) waar vanalles te beleven is. Een paar hotels, winkeltjes en een groot subtropisch zwembad (denk aan het zwembad in Centre Parcs, maar dan zonder dak !).
In het zwembad hebben we een paar uurtjes gezommen en wat glijbanen genomen. Daarna zijn we een hotel ingegaan waar we in de tuin wat hebben rondgelopen. Het was er allemaal heel erg mooi.
Rond een uur of 15:30u weer teruggereden, onderweg wat souvenirtjes gekocht voor de vrouw en kinderen.
We hebben bij de Italiaan uitgegeten en zijn naar het appartementje gereden. Daar hebben we ons opgefrist en zijn daarna naar een feest geweest van een paar Nederlandse studenten in een grote villa. Hier waren nog maar Nederlanders. Ook hier was het zeer gezellig. We hebben daar een groep jongens ontmoet die vlakbij Luc woonden. Van hun de verhalen aangehoord wat ze allemaal al meegemaakt hadden in Zuid-Afrika; ongelooflijk.
s’Avonds weer teruggereden en gelijk gaan slapen.

Zondag 22/04/01:
s’Morgens uitgeslapen! We zijn rond een uur of 12:00u aangereden naar een racebaan, hier zouden races zijn, maar helaas. We zijn toen doorgereden naar Ceasars. Een groot gebouw waar je alles kunt doen; Casino, eten, drinken, spellen spelen. Was wel leuk en mooi om allemaal te zien.
Hier hebben we ons een paar uurtjes goed geamuseerd. Daarna terug gereden en de laatste spullen ingepakt.
Om 17:30u aangereden naar het vliegveld. Onderweg een stortbui gehad; ongelooflijk. De straten werden bijna allemaal rivieren. De putten konden het allemaal niet meer verwerken. Op het vliegveld nog samen een burger gegeten en afscheid genomen.
In de Tax-Free area nog meer souvenirs gekocht voor de vrouw en kinderen. Daarna naar de gate gelopen, laptopje erbij en je raadt het wel, weer even lekker aan het typen.
De bus komt zo voorrijden en dan ga ik naar het vliegtuig, weer lekker een paar uurtjes vliegen (ahum).

Slot:
Het was een schitterende vakantie. We hebben veel gezien, veel gedaan en er is ook veel gebeurd. Luc heeft zich erg goed gesetteld in Zuid-Afrika. Hij kent veel mensen en kan met iedereen goed opschieten, vooral met Hennie en Marga (eigenaren van het appartement).

De Versiertruc van Luc:
Vraag aan een leuke meid: “Do you have anything Dutch in you ?”
Die meid zegt dan natuurlijk “No”
Luc: “Do you want to have ?”